מונטסורי בייבי
שפת התינוקות
דבר אליי – כיצד מדברים עם תינוקות על פי שיטת מונטסורי
תינוקות מבינים הרבה לפני שהם מדברים.
הם אוהבים לתקשר ולהיות באינטראקציה עם סביבתם, ועושים זאת מלידה. למעשה כבר ברחם, העובר עירני לסביבתו, מקשיב לשיחות ולרעשים, מתוודע לקולות שלנו, לטון ולאופן הדיבור.
על פי שיטת מונטסורי, תקופת הרגישות לתקשורת/שפה מתחילה כבר בלידה ונמשכת עד גיל 6, כאשר השנתיים הראשונות לחייו של ילדכם הינן משמעותיות במיוחד.
מחקרים מודרנים מגבים את טענותיה של ד"ר מונטסורי ומוכיחים גם ששפה נרכשת באופן אופטימלי ואיכותי דרך אינטראקציה אנושית (ולא דרך טלוויזיה, קלטות, משחקים מדברים וכדומה).
על מנת שילדכם יפתח שפה עשירה, יחוש חלק מסביבתו ויקבל מענה מספק לצרכיו, שימו את ילדכם במרכז דרך תקשורת מכוונת כלפיו בכל הרמות (דיבור, הקשבה, תגובה, שפת גוף)
כמה טיפים כיצד לתקשר עם תינוקכם (או עם תינוקות שבטיפולכם) באופן שיתרום רבות להתפתחותם הקוגניטיבית, השפתית והריגשית-
המנעו מלדבר על תינוקכם בגוף שלישי בפניו, כאילו שאינו נוכח או שאינו מבין
דברו לתינוקכם בכבוד, לאט, בשקט ובאופן ברור, תוך הגייה נכונה ובהירה של המילים
שימרו עם תינוקכם על קשר עין תוך שאתם מתאימים את מנח גופכם אליו
שוחחו עם תינוקכם כאילו שאתם משוחחים עם מבוגר- השתמשו בשפה איכותית ותקנית, ללא הנמכת שפה (אל תפחדו לעשות שימוש במילים גבוהות), וללא קולות תינוקיים
ספרו לתינוקכם על הפעולות שאתם צפויים לבצע – הכינו אותו לבאות, היפכו אותו לשותף והניחו בכך יסודות לבניית הבנה ושפה לצד הפחתת תחושת תסכול, אובדן שליטה ובלבול (למשל, "אני ארים אותך על הידיים ואושיב אותך בכיסא הרכב")
צרו בעזרת משפטים קצרים וממוקדים הבנה של רצף פעולות וחוויה שהדברים ידועים מראש וחוזרים על עצמם – (למשל, "הגיע הזמן למקלחת, קודם נפשוט את הבגדים והחיתול ואז נכנס למים החמימים, אחר כך נסתבן, נחפוף את הראש, נתנגב ונצא")
תארו לתינוקכם דברים, מקומות, מצבים פשוטים תוך התייחסות לכל החושים ("אתה לובש הבוקר סוודר צימרי, אדום, רך למגע ומחמם")
השתמשו בשפה על מנת לעזור לילדכם להבין את פעולותיו ורגשותיו ("נראה שאתה מתחיל
להיות עייף ולכן משפשף את עינייך")
הימנעו מלתקן את הצלילים, הקולות והתשדורות של ילדכם (למשל, אל תאמרו, "אל תגיד בה-בה, תגיד אבא")
היו עירניים ותגובתיים למסרים, לתשדורות ולניסיונות התקשורת של ילדכם עימכם
אה, וטיפ נוסף חשוב מאוד -תעדו את הקולות המיוחדים, הטעויות הקטנות והמילים המשובשות של ילדכם לפני שזה נעלם, פתאום, ללא אזהרה....